Blog

Šta treba uzeti u obzir pri kupovini obuće za decu?

Odabir pravih cipela za svoju decu je važnija odluka nego što mislite. Morate uzeti u obzir više od mode ili pristupačnosti. Odabir pravih cipela je važan jer može uticati na razvoj stopala Vašeg deteta.

Baš kao što biste ozbiljno shvatili preporuke očnog lekara kada bi rekli da su Vašem detetu potrebne naočare, tako biste trebali razmotriti i profesionalne preporuke o izboru pravih cipela.

Razmotrite materijale i uklapanje

Cipele za Vaše dete treba da budu napravljene od prozračnih materijala, kao što su koža, platno ili noviji mrežasti materijali. Cipele treba da budu fleksibilne napred i krute pozadi.

Pored toga, cipele treba da imaju dovoljno mesta u kutiji za prste. I cipele ne bi trebalo nigde da stisnu stopala, ali treba da priležu dovoljno da podupiru stopala.

Cipele moraju pravilno da stoje na tri različite tačke:

  • Širina
  • Uspon, koji je lučni srednji deo stopala
  • Tačka savijanja, gde se đon cipele najlakše savija

Možete očekivati da zamenite cipele 2-3 puta godišnje kada je Vaše dete malo i stopala mu brzo rastu. Uobičajeno iskušenje je da kupite cipele za veličinu ili dve prevelike i dozvolite detetu da izraste u njih, ali to se ne preporučuje. Baš kao što bi Vam umanjilo sposobnost hodanja ako nosite prevelike cipele, isti efekat se može desiti i deci.

Fokusirajte se na zdravlje stopala, a ne na cenu

Iako nije uvek činjenica da su skuplje cipele jednake boljem kvalitetu, ne treba očekivati da će dečije cipele biti jeftine. Možda se čini da je teško izdvojiti novac za skuplje cipele jer ih deca tako brzo prerastu, ali to je važno za razvoj njihovih stopala.

Nije preporučljivo koristiti polovne cipele, jer cipele treba da odgovaraju specifičnim stopalima Vašeg deteta. Iako ćete možda biti u iskušenju da ponovo koristite cipele za mlađu braću i sestre kako biste nadoknadili troškove cipela, ovo se ne preporučuje. Jedini slučaj u kojem bi ovo moglo biti prihvatljivo je sa cipelama koje se ne koriste mnogo, kao što su one koje se nose samo u posebnim prilikama.

Uzmite u obzir uzrast Vašeg deteta

Cipele za bebe ponekad su modni dodatak, ali nisu neophodne kada su bebe još u fazi puzanja. Deci generalno nisu potrebne cipele dok ne počnu da hodaju, a u tom trenutku se preporučuje cipela sa mekim đonom.

Mala deca bi trebalo da imaju lagane cipele kako bi se prilagodila činjenici da mogu mnogo da hodaju. Ne morate da brinete o tradicionalnim atletskim cipelama u ovom uzrastu, jer se svod stopala kod deteta obično ne razvija do 6-8 godina.

Kada deca krenu u osnovnu školu, možete početi da birate sportske cipele, uključujući i specifične cipele za sport u kojima Vaše dete može da učestvuje.

Posetite sajt i maloprodajne objekte dečije obuće Vozić. Vaši mališani zaslužuju udobnu i kvalitetnu obuću.

Dečija obuća Vozić

Baner Decije Patofne