Blog

Prve cipele za Vaše mališane

Jedna od velikih prekretnica kojoj se svi radujemo kao roditelji je da naše dete počinje da uči da hoda. Međutim, pre nego što požurite po te prve cipele, vredi odvojiti vreme da razmislite šta se dešava u tim dragocenim nogama.

Svako malo stopalo je neverovatno, ima 26 kostiju, 19 mišića, 107 ligamenata plus niz delikatnih krvnih sudova, nerava i vlakana tkiva koji rade zajedno da kontrolišu njegovo kretanje. Kosti počinju kao mekana hrskavica i stopalo je potpuno razvijeno tek kada dete dostigne odraslo doba. To znači da je dečije stopalo veoma podložno formiranju i oštećenju, a odgovarajuća obuća je od vitalnog značaja.

U stvari, medicinski stručnjaci širom sveta sada se slažu da što manje vremena dete provede u cipelama, to bolje i da ga ostavljamo što je duže moguće pre nego što mu novu hodalicu stavimo u prve cipele. Hodanje bez obuće je najbolja stvar za zdrav razvoj stopala; međutim, to nije uvek praktično u našoj hladnoj i vlažnoj klimi. Dakle, kada ste konačno spremni za cipele, šta treba da tražite?

Dečija cipela treba da bude lagana, sa fleksibilnim đonom koji imitira hodanje bez obuće. Široka kutija za prste je važna za pružanje puno prostora za izvijanje. Cipela treba da bude oblikovana kao dečije stopalo koje nije samo umanjena verzija stopala odrasle osobe, već mnogo trouglastog oblika.

Čak i kada imaju cipele, ohrabrujte Vaše dete da što više bude boso. Deca instinktivno i prirodno žele da budu bosa – koliko nas je očajalo zbog bačenih čarapa kroz kuću ili cipela izgubljenih kada su izbačene iz kolica? Dakle, kad god je tlo dovoljno bezbedno, pustite ih da lutaju kako je priroda nameravala i slave svoje bosonoge instinkte!

Obuća za prohodavanje

Baner Decije Patofne